8 Kasım 2011 Salı

-Macaristan-

-Budapeşte-

Eğer Avrupa'da uzun süre kalacaksanız ve gezip tozmaya meraklı biriyseniz ucuz uçak bileti satan hava yolu şirketleri tam da sizin için biçilmiş kaftan!

2010 Aralık ayının ortasında Wizzair ile gidiş dönüş 35 Euro'ya aldığım biletle Budapeşte'de Erasmus yapan arkadaşlarımın yanına gidiyorum. O sıralar tüm Avrupa buz kesiyordu. Tabiki Macaristan da. İlk geldiğim gece kendimi bir Erasmus partisinde buluyorum. Sonraki günlerde de Bratislava'ya ve birkaç partiye daha gitmekten başka bir hareket olmuyor.



İlk olarak Kahramanlar Meydanı'na gidiyorum. Bu anıt Büyük İmparator Attila ve askerlerini simgeliyor. Anıtın sağ tarafında Güzel Sanatlar Müzesi var.




Yukarıdaki köprü Ünlü Aslanlı Köprü. Şehrin gece görüntüsü tek kelimeyle muhteşem. İstanbul'a çok benziyor. Tuna nehri şehri ortadan ikiye ayırıyor. Diğer resimde gördüğünüz büyük bina şehrin Buda tarafında kalıyor. Şehrin diğer tarafına da Peşte deniliyor.


Sokaklar çok gösterişli. Her yerden tarih akıyor.


Yukarıdaki bina da Macaristan Meclis binası.

Macaristan, Batı Avrupa ülkelerinin (Hatta Türkiye'nin bile) çok gerisinde kalmış, evsizlerle dolu, her yerde fakirliğin, sefaletin kol gezdiği, gece hayatı oldukça canlı, her sokakta Türk restoranları olan bir ülke olarak hafızamda kalıyor. Macar Halkı Türkleri seviyor. Temizliğe dair her şeyi Türklerden öğrendiklerini belirtiyorlar. Aralık ayında Macaristan dışarıda birkaç dakika duramayacağınız kadar soğuk oluyor. Ben gittiğimde -20 leri görmüştü. Böyle bir durumda tarihi mekanları gezmek yerine nasıl ısınırımın derdine düşünüyorsunuz. 10 gün kalmama rağmen aşırı soğuktan dolayı pek bir yer gezemiyorum. Hatırlıyorum; Tuna nehri buz tutmuştu.

Kesinlikle görülmesi gereken bir şehir Budapeşte. Şehrin her yerinde seks yapar gibi aşırı cesaretle öpüşen çiftleri görünce çok şaşırabilirsiniz. Macar Halkı boylu poslu, iri yarı bir halk fakat Komünist dönemin onlar üzerinde büyük etkisi var. Çok korkak yetiştirilmişler.

Macaristan para birimi Macar Forinti'dir. Fakat Budapeşte genelinde Euro da kabul ediliyor.

Metro'da ya da otobüste bilet kontrol eden kişileri görmek size komik ve garip gelebilir. Metroda bir turnike olmuyor. 5-6 kişilik bir görevli grubu elinizde bilet var mı yok mu diye bakıyor. Bir nevi canlı turnike. Otobüse veya tamvaya bindiğinizde size bilet var mı yok mu diye soran olmuyor. Olur da bir kontrole denk gelirseniz ceza ödüyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder